خلاقیت و راهکار های افزایش آن

آیا خلاقیت انسان ها از زمان تولد همین بوده و هیچ راهی برای افزایش آن نیست؟

خلاقیت، راهی برای پیدا کردن راه‌حل ‌های جدید و متنوع است، به خصوص در زمان گرفتاری. فکر نمی‌کنم کار و مشکلی وجود داشته باشد که با کمی خلاقیت نتوان آن را حل کرد و یا در آن موفق شد.

در عصر امروز خلاقیت واژه کوچکی نیست و باید در تمام مراحل زندگی از آن استفاده کنیم در کارهای خانه، در کارگاه، در دانشگاه و …

همه ما در خود خلاقیت داریم اما چون در ابتدا مشکل راه حل های ساده به ذهنمان می رسد و حوصله فکر کردن به راه حل های دیگر را نداریم در همان ابتدا خلاقیت را از بین برده ایم.

Creativity

راه کارهای افزایش خلاقیت

1- خودتان را وقف کنید

باید بخواهید تا خلاق شوید. اولین قدم این است که خودتان را کاملا وقف توسعه توانایی‌های مربوط به خلاقیت کنید. دست از تلاش برندارید؛ اهداف خود را مشخص کنید، از دیگران کمک بگیرید و روزانه مدت زمانی را به توسعه مهارت‌هایتان اختصاص دهید.

2- متخصص شوید

یکی از بهترین راهکارهای افزایش خلاقیت این است که در حوزه فعالیت های خود ، متخصص شوید. اگر می‌خواهید ایده‌هایی نو و جذاب در مورد موضوعی به ذهن شما برسد، باید بر آن موضوع احاطه کامل داشته باشید و همه جوانب و مشکلات را کاملا درک کنید.

3- کنجکاو باشید

یکی از موانع بهبود خلاقیت این است که کنجکاوی در مسائل را با مداخله بی جهت در کار اشتباه به جای اینکه خودتان را مواخذه کنید، به خودتان جایزه دهید. این فرصت را از خودتان نگیرید، فرصت شناخت ناشناخته‌ها از روی کنجکاوی. از فرآیند استفاده کنید نه صرفا نتیجه نهایی.

4-  ریسک‌پذیر باشید

برای توسعه و پیشرفت مهارت‌هایتان لازم است بعضی جاها ریسک کنید. به یاد داشته باشید که تمام تلاش‌های شما حتما به موفقیت منجر نمی‌شوند! گاهی اوقات باید ریسک‌پذیر باشید و کارهایی انجام دهید که مهارت‌ها و توانایی‌هایتان را افزایش دهند. اگر احساس کردید که کاری که انجام داده‌اید کاملا بیهوده بوده، باید بدانید که شما تجربه کسب کرده‌اید و قطعا این تجربیات در آینده به درد شما می‌خورند.

5- تقویت اعتماد به نفس

احساس عدم اطمینان و اعتمادبه‌نفس یک مانع بزرگ برای خلاقیت است.، به همین دلیل است باید اعتماد به ‌نفستان را تقویت کنید. پیشرفت‌های خودتان را دائما به خودتان گوشزد کنید، تلاش‌هایتان را یادآوری کنید و همیشه به دنبال راهی برای قدردانی از خلاقیتتان باشید.

6- صرف وقت برای بهبود خلاقیت

اگر زمانی را به افزایش خلاقیت خود اختصاص ندهید، خب به طبع پیشرفتی هم حاصل نخواهد شد. حتما در طول هفته ساعات مشخص را برای انجام برخی کارهای مربوط به بهبود خلاقیت، کنار بگذارید. با دوستان خلاق خود وقت گذرانید.

7- دور کردن افکار و انرژی های منفی از خود

سعی کنید افکار منفی و نگرش‌هایی که تخریبتان می‌کنند را حذف کنید. مواردی که توانایی توسعه و بهبود خلاقیت را از شما می‌گیرند، از خود دور کنید.

8- از شکست نترسید

شکست بهرحال بخشی از مسیر است، نگذارید ترس از شکست، مانع تلاش کردن شود. کافیست هربار که از چنین حسی داشتید و از شروع کاری ترسیدید، به خودتان یادآوری کنید که این اقدام شما ممکن است شکست بخورد و یا موفق شود! اما چیزی که مهم است این است که اگر تلاش کنید، در نهایت حتما موفق می‌شوید و به اهدافتان می‌رسید.

9- طوفان فکری (Brainstorming )

طوفان فکری یا Brainstorm یکی از تکنیک‌های معروف برای ایده پردازی است، اما یک ابزار فوق‌العاده برای افزایش خلاقیت نیز محسوب می‌شود.

در اولین قدم تمام افکار منفی و خود داوری را کناب بگذارید. سپس شروع به نوشتن ایده‌های مرتبط و راه‌حل‌ها کنید. هدف ما در این مرحله این است که تعداد زیادی ایده تولید شود. در گام بعدی باید بر روی ایده‌ها تمرکز کنید و آن‌ها را قوی کنید و در نهایت به بهترین گزینه برسید.

10- برسی راه حل ها

دفعه بعدی که به یک مشکل برخوردید، به دنبال انواع راه‌حل‌ها بگردید. به جای اینکه اولین ایده ساده را انتخاب کنید، زمان بگذارید و چند راه‌حل دیگر هم پیدا کنید. این فعالیت ساده یک راه فوق‌العاده برای تقویت مهارت حل مسئله و افزایش خلاقیت است.

11- نقشه ذهنی

نقشه ذهنی یک راه خوب برای اتصال ایده‌ها و پیدا کردن پاسخ‌های خلاقانه است. ابتدا موضوع یا کلمه اصلی را بنویسید سپس کلمات و ایده‌های مرتبط با آن را در اطراف کلمه اصلی بنویسید. این تکنیک همانند طوفان فکری به نظر می‌رسد با این تفاوت که در این حالت شما به نوعی یک نقشه و راه بصری در اختیار دارید، که نشان می‌دهد چطور ایده‌ها به هم مرتبطند و دسته‌بندی‌های خلاقیت چطور است.

هر موقع که یک پروژه جدید را شروع کردید، از همان ابتدا یک نمودار جریان برای نشان دادن مسیر ساخت پروژه تهیه کنید. به دنبال مسیرها و توالی‌های مختلف و متنوعی که ممکن است رخ دهند، باشید. یک فلوچارت کمک می‌کند که محصول نهایی خلاقیت را تصویرسازی کنید و از وقوع مشکلات احتمالی، جلوگیری کنید.

12- خودتان را به چالش بکشید

هنگامی که بامهارت های پایه و اولیه خلاقیت آشنا شدید، باید دائما خودتان را به چالش بکشید تا توانایی‌هایتان افزایش یابند. به دنبال روش‌های سخت‌تر باشید و چیزهای جدید را امتحان کنید. از انتخاب مسیر و راه‌حل همیشگی، پرهیز کنید.

علاوه بر به چالش کشیدن خودتان، باید فرصت‌هایی برای خلاقیت ایجاد کنید. مثلا یک پروژه جدید شروع کنید و یا از یک ابزار جدید در پروژه فعلی خود استفاده کنید.

13- تکنیک 6 کلاه چیست؟

تکنیک ۶ کلاه از ۶ دیدگاه مختلف به یک مسئله نگاه می‌کند. با استفاده از این تکنیک می‌توانید ایده‌های بیشتری در مورد حل مسئله داشته باشید. این ۶ کلاه یا همان ۶ دیدگاه به صورت زیر هستند.

  • کلاه سیاه: از یک دید منفی نگاه کنید. چه قسمتی یا جزئی از راه‌حل، کار نمی‎‌کند؟
  • کلاه آبی: گسترده بنگرید. بهترین راه‌حل کلی کدام است؟
  • کلاه سبز: خلاقانه فکر کنید. برخی ایده‌های جایگزین چیستند؟
  • کلاه قرمز: احساسی نگاه کنید. احساسات شما چه چیزی می‌گویند؟
  • کلاه سفید: با یک دید عینی و مستدل نگاه کنید. حقایق و استدلال‌ها چه هستند؟
  • کلاه زرد: مثبت فکر کنید. کدام قسمت و جزء راه‌حل، کار می‌کند؟

14- گرفتن حس خوب

به سراغ منبعی بروید که به شما الهام و ایده‌ی تازه می‌دهد و به نوعی محرک شما برای حل مسئله است. این منبع به شما بستگی دارد، ممکن است با گوش دادن به موسیقی قدرت خلاقیت شما افزایش یابد و یا از طریق کتاب خواندن. بهرحال این یکی از بهترین تکنیک‌ها برای افزایش خلاقیت است و کافیست منبع مناسب خودتان را پیدا کنید.

15- چند راه حل جایگزین داشته باشید

هرموقع به مشکل برخوردید، با سوال “چی میشه اگه” خودتان را به چالش بکشید و به سناریوها و روش‌های جایگزین فکر کنید. اگر چند روش جایگزین را در نظر بگیرید، قطعا بهتر می‌توانید تصمیم‌گیری کنید.

 

میریوسف بیات

یک دیدگاه بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای الزامی با * نشان گذاری شده اند

در حال بارگیری کپچا ...