دکتر خنداندل: مهمترین مساله در عدم تحقق رونق تولید امنیت سرمایه گذاری است و تازمانی که محقق نشود نمیتوان به دنبال رونق تولید باشیم زیرا تولید با سرمایهگذاری رابطه مستقیم دارد.
دکتر محسن خنداندل در گفتوگو با ایسنا- منطقه خراسان، با بیان اینکه زمانی که صحبت از رونق تولید میکنیم باید بدانیم که به دنبال چه فاکتوری هستیم، اظهار کرد: اساسا ما در حوزه رونق تولید بایستی به دنبال افزایش کارایی و بازدهی پارامترهای تولید باشیم که این پارامترها در بخشهای مختلف اقتصادی به گونههای مختلفی طبقهبندی میشود به طوری که در اختیار بخش دولتی و خصوصی قرار دارد.
وی ادامه داد: در کشور پایه اقتصاد تولیدی ما در اختیار بخشهای بزرگ تولیدی و صنایع مادر و بخشی از این پارامترها در جهت تغییر بازدهی خود در اختیار دولت قرار گرفته است.
وی افزود: بخش دولتی میتواند تاثیر شگرفی در بالا رفتن کارآیی مولفههای تولید داشته باشد. مدیریت صحیح منابع مالی و مدیریتی در بخش رونق تولید نیز مهم بوده و باید به درستی به آن پرداخته شود.
دکتر خنداندل با بیان اینکه اساسا فرهنگ کار را به سمتی سوق دادهایم که امروز شاهد آن هستیم که متوسط مثبت بازدهی نیروی مولد ما در یک روز 20 دقیقه است، بیان کرد: یعنی در ازای یک ساعت نیروی ما 20 دقیقه به صورت مفید فعالیت میکند.
وی با اشاره به اینکه این موارد نشان میدهد که ما در بهرهوری نیروی کار به طور جدی کار نکردیم که این مساله میتواند در مدیریت منابع مالی و مدیریتی ما تاثیر بسزایی داشته باشد، خاطرنشان کرد: همچنین در سایر مولفههای تولید در حوزه منابع مالی، موضوع ساماندهی انرژی و مولفههای مربوط به آن یکی از پارامترهای مهم و تعیین کننده بهای کالای ساخته شده ما است که بدین ترتیب باز هم ما هیچ کار خاصی در این زمینه انجام ندادهایم و کماکان کشور ما به عنوان پر مصرفترین کشور در بخش مصرف انرژی بشمار میآید.
دکتر خنداندل تصریح کرد: یکی از موارد مهم در بخش رونق تولید که به مدیریت منابع مالی باز میگردد، نقش سازمانهای بالادستی در تولید است که به عنوان سربار در حوزه بیمه، مالیات و… به ما اضافه میشوند و اساسا بدون پرداختن به بازنگری در مولفهها و افزایش بازدهی مولفههای تولید و مدیریت صحیح منابع مالی خود به یک شعار بسنده کردیم.
وی با بیان اینکه در کشور ما اقتصاد دولتی و حاکمیتی وجود دارد که در کنار آن موضوع رقابتپذیری بسیار حائز اهمیت میشود، اضافه کرد: یعنی زمانی که اقتصاد دولتی ما به تولید وارد میشود، امکان رقابتپذیری را از بخشهای پایین دستی ما سلب میشود.
ایشان تاکید کردند: متاسفانه شاهد آن هستیم که تمامی قراردادهای بزرگ تولیدی و خدماتی با گروههای خاصی منعقد میشود و بهانه آن این بوده که نیروهای پایین دستی بخش خصوصی توان اجرای این اقدام را ندارند.
دکتر خنداندل با تاکید بر اینکه تا زمانی که در حوزه رقابتپذیری اصلاحیهای وارد نکنیم، شکل و شمایل بهتری در رونق تولید و حمایت از کالای ایرانی به وجود نخواهد آمد، ادامه داد: مهمترین بحث در عدم تحقق رونق تولید امنیت سرمایهگذاری است و تا زمانی که این امر محقق نشود نمیتوان به دنبال رونق تولید باشیم، زیرا تولید با سرمایهگذاری رابطه مستقیم دارد.
وی عنوان کرد: همواره سرمایهگذار ما در کشور امنیت ندارد، زیرا امنیتی تحت عنوان ماندگاری قوانین نداریم و این امر دائما دستخوش تغییر شده و تولیدکننده هر روز با قوانین جدید غیرماندگار روبهرو میشود.
دکتر خنداندل تصریح کرد: عدم وجود ماندگاری در قوانین یک پارامتر مهم در از بین رفتن امنیت سرمایهگذاری است، ما همواره نیازمند روشهای جدی در بازسازی روشهای تامین مالی خود هستیم. همچنین قوانین تامین مالی ما در حوزههای مختلف هیچ زمان قابل اتکا نبوده و این قوانین دستخوش تغییرات بوده و ثبات رویه نداشته است.
وی گفت: عامل دیگر در عدم امنیت سرمایهگذاری بیثباتی در عوامل تعیین کننده قیمتها است و ما هیچگاه نتوانستیم قیمتی را در تامین مواد اولیه، نیروی انسانی و … ثابت نگه داریم تا سرمایهگذار بتواند بر اساس آن برنامهریزی کند.
این کارشناس مسائل اقتصادی تاکید کرد: نکته دیگری که در رونق تولید مهم بوده فساد مالی است و این امر به عنوان یک فاکتور مهم و تعیین کننده در بخش علاقهمندی و توسعه تولید میتواند نقش داشته باشد.
دکتر خنداندل با بیان اینکه یکی از عوامل مهم که در فساد مالی رخ نمایی میکند، رانت ناشی از تفاوت نرخ ارز است، گفت: در سال گذشته کارشناسان ما در این زمینه هشدارهای زیادی دادهاند، هیچ گونه کنترلی در توزیع مواد اولیه وجود ندارد و این امر در حوزه پتروشیمی و تامین کنندگان مواد اولیه سنگین بیشتر به چشم میخورد که برای رونق تولید مشکل بزرگی وجود آورده است.
وی خاطرنشان کرد: نکته مهم دیگر این است که در عقد قرادادها به بهانه ملی بودن، بسیاری از پروژهها، بخش خصوصی را از رونق تولید دور کرده و هر چه پروژه بزرگ در کشور وجود دارد به بخشهای اقتصادی واگذار میشود که یکه تازی کنند و هیچ حوزه نظارتی به واسطه فساد در عقد قرادادها وجود ندارد که این باعث عدم رونق تولید میشود.
دکتر خنداندل گفت: عدم مقابله با پدیده قاچاق نیز مشکل اصلی بر سر راه رونق تولید است که باید به این مساله به طور جدی ورود پیدا کنیم تا قاچاق را در کشور ریشه کن کنیم.
وی با بیان اینکه نکته مهم دیگر بر سر راه رونق تولید تعارضات دیپلماسی و سیاسی کشور است که باید بپذیریم ما اقتصاد سیاسی را در کشور به وجود آوردیم و این تعارضات نیز یک تاثیر بسزایی در حوزه اقتصاد به وجود آورده که نظیر آن میتوان به FATF اشاره کرد، تصریح کرد: تا زمانی که خود را به بازارهای جهانی متصل نکنیم، اساسا رونق تولید معنا پیدا نخواهند کرد.
ایشان افزودند: نکته مهم دیگر یارانهها است که هیچگاه هدفمند نشد، ما اساسا بحث افزایش قیمت حاملهای انرژی را مطرح کردیم و این بزرگترین ضربهای بود که به بخش تولید وارد و مانع از رونق تولید شد.
یک دیدگاه بنویسید